ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Συνάντηση Δημάρχου Χάλκης κ. Φραγκάκη Ευάγγελου με την Υπουργό πολιτισμού και αθλητισμού κα. Μενδώνη Λίνα

| | Εκτύπωση | Εμφανίσεις: 311

Mendoni Fragkakis 200620Την Τρίτη 16/06/2020 ο Δήμαρχος Χάλκης κ. Φραγκάκης Ευάγγελος επισκέφτηκε το Υπουργείο πολιτισμού και αθλητισμού

και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την Υπουργό κα. Μενδώνη Λίνα για τα ζητήματα πολιτισμικής ανάπτυξης του νησιού της Χάλκης τα οποία χρίζουν άμεσης ολοκλήρωσης.

Πρώτο θέμα το οποίο τέθηκε επί τάπητος ήταν η αποκατάσταση των τριών αλευρόμυλων του Εμποριού οι οποίοι διαγράφονται πάνω στην κορυφογραμμή του λόφου, και είναι ορατοί, τόσο από το λιμάνι, όσο και από πολλά άλλα σημεία του νησιού, αναδεικνύουν στοιχεία της αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής και την μακρά πολιτιστική κληρονομιά των νησιών μας. Βρίσκονταν σε λειτουργία μέχρι το 1950 και σήμερα είναι εγκαταλειμμένοι σε μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη.

Επόμενο θέμα το οποίο παρέθεσε ο Δήμαρχος προς την Υπουργό ήταν  η αποκατάστασης στο κτίσμα  ‘Ρολόι και Σαρέτζι’. Τα δύο αυτά κτίρια πρόκειται να αποκατασταθούν στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που θα υπογραφεί ανάμεσα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Χάλκης, τις Κτηριακές Υποδομές ΑΕ ( ΚΤΥΠ ΑΕ) και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το έργο που είναι συνολικού προϋπολογισμού 329.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και θα εκτελεστεί στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος ειδικού σκοπού Νοτίου Αιγαίου 2017-2020. Το θέμα έχει συζητηθεί στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου κατά την οποία εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση για την αποκατάσταση των δύο κτηρίων τα οποία βρίσκονται στο ίδιο οικόπεδο και  αποτελούν ένα ενιαίο αρχιτεκτονικό σύνολο. Τα κτήρια μετά τις εργασίες θα μετατραπούν σε ένα επισκέψιμο μνημείο στο οποίο θα λειτουργεί μικρός εκθεσιακός χώρος και θα αναδεικνύει την ιστορία και τη φυσιογνωμία του νησιού. Ως εκ τούτου κρίνεται αναγκαία η επίσπευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών ώστε το έργο να ξεκινήσει άμεσα.

Τέλος συζητήθηκε η ανάγκη χρηματοδότησης της υπάρχουσας έτοιμης μελέτης της Αρχαιολογίας για την κατασκευή Αρχαιολογικού Μουσείου στο νησί της Χάλκης. Το μουσείο θα αποτελέσει στοιχείο ολοκλήρωσης της πολιτιστικής δομής του νησιού τόσο για τους μόνιμους κατοίκους που το έχουν ανάγκη από πλευράς διαφύλαξης , διάσωσης και διάδοσης του παρελθόντος, όσο και για τους επισκέπτες οι οποίοι αναζητούν ένα σημείο αναφοράς για να μάθουν την ιστορία του νησιού που επισκέπτονται.

Η Υπουργός αναγνώρισε την χρησιμότητα των ανωτέρω έργων που συζητήθηκαν και δεσμεύτηκε για συνεργασία του Υπουργείου πολιτισμού με τον Δήμο Χάλκης με σκοπό την ολοκλήρωση τους.

Επιπλέον τονίστηκε η ανάγκη ανάδειξης του  Παλαιού Χωριού της Χάλκης στους πρόποδες του Κάστρου και η την πρόσληψη φύλακα για την επιτήρηση αυτού.

Η συζήτηση έκλεισε με την Υπουργό να δεσμεύεται σχετικά με την δημιουργία του αρχαιολογικού μουσείου την οποία χαρακτήρισε ως αναγκαία και επιβεβλημένη.