ΑΣΙΑ

Ασύλληπτη τραγωδία στην Ινδονησία: Τουλάχιστον 384 νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι

Seismos Indonisia Tsounami 290918dΤουλάχιστον 384 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες άλλοι αγνοούνται μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το κεντρικό Σουλαβέζι της Ινδονησίας, σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης των καταστροφών.

Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας για την Αντιμετώπιση Καταστροφών (BNPB) Sutopo Purwo Nugroho δήλωσε ότι αναμένει ότι ο τελικός θάνατος θα αυξηθεί σημαντικά και τελικά θα είναι υψηλότερος από τους 555 που σκοτώθηκαν από μια σειρά σεισμών που έπληξαν το τουριστικό νησί Λομπόκ και το γειτονικό Τζίλι τον περασμένο μήνα.

Seismos Indonisia Tsounami 290918 

Μέχρι στιγμής, έχουν αναφερθεί 540 τραυματίες μόνο στο Παλού.

Αλλά με τις επικοινωνίες σε πολλές πληγείσες περιοχές να έχουν καταρρεύσει, οι αρχές και οι εργαζόμενοι στα συνεργεία διάσωσης εξακολουθούν να μην είναι σε θέση να καθορίσουν το πλήρες εύρος των ζημιών.

Seismos Indonisia Tsounami 290918a

Seismos Indonisia Tsounami 290918b

Ο Sutopo δήλωσε ότι οι περισσότεροι από τους θανάτους που καταγράφηκαν μέχρι στιγμής προκλήθηκαν από την κατάρρευση κτιρίων αλλά και το τσουνάμι πρέπει να ευθύνεται για το θάνατο πολλών ατόμων, δεδομένου ότι σάρωσε ολόκληρες παραθαλάσσιες κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων και των φτωχών οικογενειών που ζούσαν κάτω από μια παραθαλάσσια γέφυρα.

«Πολλά πτώματα εντοπίστηκαν κατά μήκος της ακτής λόγω του τσουνάμι, αλλά ο αριθμός παραμένει ακόμη άγνωστος» είπε σε ενημέρωση στην Τζακάρτα σήμερα το πρωί, προσθέτοντας πως τουλάχιστον 356 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Seismos Indonisia Tsounami 290918c

Seismos Indonisia Tsounami 290918e

«Αναμένουμε ότι ο αριθμός θα αυξηθεί. Μέχρι στιγμής, δεν είχαμε τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με αξιωματούχους στην Ντονγκάλα (ένα ψαροχώρι που γειτνιάζει με το Παλού). Έχουμε στείλει ομάδες διάσωσης εκεί, αλλά δεν έχουν τρόπο επικοινωνίας μαζί μας» πρόσθεσε.

Οι εικόνες και τα βίντεο που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από την περιοχή δείχνουν σειρές από πτώματα να βρίσκονται στο έδαφος και να καλύπτονται μερικώς από μουσαμάδες και έναν άνδρα που κουβαλά ένα νεκρό παιδί μέσα στα συντρίμμια.

Seismos Indonisia Tsounami 290918d

Seismos Indonisia Tsounami 290918f

Φωτογραφίες: AP, Twitter