ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Το Ισραήλ στη δίνη του κορωναϊού: Οι εποικιστές που ήρθαν μετά το 1990 δεν έχουν κάνει το εμβόλιο της φυματίωσης

Virus Kosmos Israil 091020Σημαντική είναι η εξάπλωση του κορωναϊού στο Ισραήλ και ως βασικής αιτία για αυτό θεωρείται πως

οι εποικιστές του 1990 που ήρθαν στην χώρα από την Ανατολική Ευρώπη, δεν έχουν κάνει το εμβόλιο της φυματίωσης και έχουν γίνει υγειονομικές βόμβες.

Αντίθετα σε παλαιότερες γενιές τα κρούσματα μεταξύ Εβραίων της Ρωσίας (όπως και Εβραίων της Πολωνίας) και γηγενών Εβραίων είναι ένα προς πέντε.

Κι αυτό γιατί είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της φυματίωσης. Οι νεότερες γενιές δεν είχαν κάνει το εμβόλιο και οι νέοι από αυτές τις οικογένειες μεταδίδουν πολύ εύκολα τον ιό.

Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στο Ισραήλ αυξήθηκε κατά 3.855 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 285.336 συνολικά, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το ισραηλινό υπουργείο Υγείας.

Μόλις το 5,5% των Ισραηλινών έχει αναπτύξει αντισώματα στον SARS-CoV-2 και απέχει ακόμη πολύ από τη λεγόμενη «ανοσία της αγέλης» ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα, άλλοι 40 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού στο Ισραήλ να φθάνει τους 1.864 νεκρούς μέχρι τώρα (θύματα από ή με κορωνοϊό).

Σε σοβαρή κατάσταση κρίνεται ότι βρίσκονται 866 από τους συνολικά 1.592 ανθρώπους που εισήχθησαν σε νοσοκομεία. Ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων ανέρχεται επί του παρόντος σε 61.899.

Οι περιπτώσεις στις οποίες διαγνώστηκε ότι οι ασθενείς αποθεραπεύτηκαν αυξήθηκαν σε 221.571, κατά 4.958 σε 24 ώρες.

Νωρίτερα χθες, το ισραηλινό υπουργείο Υγείας δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης στον πληθυσμό, κατά τα οποία μόλις το 5,5% των Ισραηλινών έχει αναπτύξει αντισώματα στον SARS-CoV-2.

Η μελέτη, που διενεργήθηκε την περίοδο από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο, είχε σκοπό να εξεταστεί πόσο μεγάλο είναι το ποσοστό του πληθυσμού το οποίο εκτέθηκε στον ιό κι ανέπτυξε αντισώματα, συμπεριλαμβανομένων των ασυμπτωματικών φορέων και των ανθρώπων που ουδέποτε υποβλήθηκαν σε εξετάσεις.

Τα ευρήματά της υποδεικνύουν ότι το Ισραήλ απέχει ακόμη πολύ από τη λεγόμενη «συλλογική ανοσία» — ή «ανοσία της αγέλης» — καθώς και ότι το υψηλό επίπεδο αντισωμάτων στον οργανισμό δεν εγγυάται κατ’ ανάγκη μακροχρόνια ανοσία.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο Ισραήλ έχουν παρθεί πολύ σκληρά περιοριστικά μέτρα που όμως δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα αντίθετα έχουν δημιουργήσει πολύ μεγάλο κλίμα αμφισβήτησης κατά του Μ.Νετανιάχου.

Ο ιός «θερίζει» λόγω του μη εμβολιασμού κατά της φυματίωσης.

Ό ίδιος ο Σωτήρης Τσιόδρας στην Ελλάδα σε σχετική ερώτηση είχει πει: «Ίσως το εμβόλιο ενεργοποιεί κάποιους μηχανισμούς άμυνας, εσωτερικής ανόσιας πολύ σημαντικούς και έχει βρεθεί ότι η χρήση του εμβολίου BCG κατά της φυματίωσης προφυλάσσει από τις ιώσεις του αναπνευστικού στα παιδιά από παλιότερες μελέτες».